ČETIRI PREDMETA KOJE JE TEŽE PRESELITI NEGO ŠTO MISLITE


Iako je moguće da većinu stvari spakujete i premestite na svoju ruku, o nekim stvarima koje treba preseliti morate da povedete malo više računa. Neke stvari ne bi ste trebali da pomerate i selite sami.

Navodimo vam 4 predmeta koje je teže preseliti nego što mislite.

 

Kućne biljke


Kucne biljke selidbaJedna od najčešćih stavki za koju većina ljudi ne shvata da mogu biti nezgodne za selidbe su kućne biljke. Ukoliko olako shvatite ovu stvar, vi možete pomisliti da treba samo da preselite veliki ‘’kontejner od zemlje’’ (da ne kažemo prljavštine)  - i na taj način rizikujete da napravite veliki nered.

Postoje kućne biljke koje su prilično velike i nezgodne za premeštanje, a naročito ako treba još i da ih selite na sasvim novu lokaciju. Ako su napolju ekstremne temperature i potrebna je duža vožnja, rizikujete da vaša biljka uvene.

Jedini način na koji možete da zaštitite vaše biljke od bilo kakvih oštećenja je da ih i ne pomerate. Međutim, znamo da ne možete da se preselite na novu lokaciju bez njih, budući da su vam one nešto poput kućnih ljubimaca.

Najsigurniji način da se biljke presele je da za njihovo prebacivanje koristite plastičnu saksiju, a ako su baš teške i glomazne, onda koristite keramičku saksiju. Prebacite ih u ove saksije nekoliko nedelja pre početka selidbe, kako bi im dali vremena da se  adaptiraju. Nakon što ih smestite u nove posude, transportujte ih unutar sopstvenog vozila, a ne u kamionu ili kombiju.

Na ovaj način, možete da kontrolišete temperaturu unutar vozila koja najbolje odgovara biljkama, ali i da direktno pazite da se ne oštete.

 

Klaviri


Selidba klaviaKlaviri su teški i predstavljaju izazov kada su selidbe u pitanju. Oni su veliki i nezgrapni, a ipak imaju male, ‘’zamršene’’ delove unutar koji se mogu lako oštetiti. Oni su stvarno prava pokretna noćna mora. Razumljivo je da želite da ponesete i svoj klavir sa sobom, pa je angažovanje profesionalaca za selidbe klavira najjednostavniji i najsigurniji način da se vaš klavir preseli.

Ako pokušate sami da preuzmete taj zadatak, možete izazvati ozbiljnu štetu, ne samo na instrumentu, već i na vratima ili hodnicima. Takođe možete ozbiljno povrediti sebe ili bilo kog drugog ko vam pomaže, tako da je u najboljem interesu za vas da to prepustite profesionalcima.

I na kraju, ali ne manje važno, vrednost klavira iziskuje sturčno pripremanje za prenošenje i prevoz.


Akvarijumi


Selidba akvarijumaNeverovatno je komplikovano da se preseli akvarijum. Ovo se naročito odnosi na velike i teške akvarijume. Slično kao i kod biljaka, i za ribe je vrlo rizično da prežive fluktuirajuće uslove tokom procesa selidbe. Morate isprazniti akvarijum pre puta, ali ipak ostavite malo vode na dnu kako bi se osiguralo da ostanu postojeće bakterijske kolonije kada ga ponovo dopunite.

Prebacite ribe u male posude ili kese koristeći vodu iz akvarijuma i transportujte ih na taj način.

Dajte sve od sebe da budu stabilni uslovi tokom transporta, kako ribe ne bi doživele stres ili fizičke povrede.  Kada stignete u svoj novi dom, pripremite akvarijum što je pre moguće. Morate voditi računa da se ribe prvo adaptiraju na novu temperaturu.

 

Umetnička dela


Selidba umetnickih slikaUmetnička dela su skupa i imaju sentimentalnu vrednost, tako da morate strogo voditi računa da ih prilikom selidbe ne oštetite. Ako vaše umetničko delo ima ram, umotajte ga u papir ili pucketavu foliju i pričvrstite ga. Kada se jednom umota, oblepite trakom za dodatnu zaštitu. Stavite ovo u kutiju i sprečite pomeranje unutar kutije uz pomoć pakovanja kikirikija ili sličnog materijala. Selidba umetničkih dela i slika je osetljiv posao.

Ako vaše umetničko delo nema ram, zamotajte ga u pucketavu foliju i stavite u kutiju odgovarajuće veličine sa pojačanim dnom. Napunite kutiju sa pakovanjima kikirikija i obezbedite krov sa trakom. Obavezno označite kutije u kojima su vaša umetnička dela, kako biste znali da sa njima pažljivije rukujete.

Neki predmeti su teški za selidbe, ali to ne znači da je nemoguće preseliti ih. Pripremite odgovarajuću opremu i bacite se na posao. Ukoliko ipak ne želite da se brinete, najbolje je da angažujete stručni tim koji će to uraditi sa lakoćom.

 

komentara: 5
 • Komentari
  Srecko
  23/Jan/2018 11:45:21

  Ni malo nije lako agencijama kad vrse selidbu kucnih ljubimaca i kucnih biljaka, uvek postoji mogucnost da dodje do nekog ostecenja pogotovo kad su akvarijumi sa ribicama upitanju.

 • Komentari
  Nenad
  11/Aug/2017 22:15:29

  Zaista korisne informacije. Vidi se da je pisao neko ko dobro poznaje posao.

 • Komentari
  Mirjana
  05/Jul/2017 21:54:21

  Ovo za biljke je potpuno tacno, pogotovo u malom putnickom vozilu koje pretrpate do vrha, a posle nemate gde da stavite biljku da se ne izlomi. A osim toga ako je puz dugacak sbva se nekako skomle ako su topli dani.

 • Komentari
  Daca
  06/Apr/2017 11:23:25

  Interesantan tekst. Nikad nisam razmisljala zapravo kako bi izgledala selidba veceg broja saksija cveca (napomenucu da imam preko 30 saksija), jer pri poslednjoj selidbi je broj sadnica bio znatno manji. Samim tim je selidba istog prosla izrazito lako.

 • Komentari
  Anita
  06/Apr/2017 11:13:28

  Sreća pa nemam ništa od toga :) Ali zato imam dva velika psa i mačku (manju) :) Šalu na stranu, zaista treba voditi računa o pomenutim stvarima i veoma koristan tekst za neznalice poput mene koje o tome nisu razmišljale na ovakav način.


Dodajte komentar

Rekli ste o nama

Selidbe Milošević je brend za selidbe i prevoz robe.

Selidbe blog

Korisni tekstovi vezani za selidbe, selidbe Beograd, selidbe Srbija. Iskustva koja mogu i vašu selidbu učiniti lakšom i efikasnijom.

Kombi selidbe prednosti koje treba znati

Kombi selidbe prednosti koje treba znati

Prevoz nameštaj Ikea Beograd

Prevoz nameštaj Ikea Beograd

Kombi prevoz robe

Kombi prevoz robe

Skladištenje nameštaja

Skladištenje nameštaja

IMATE PITANJA ZA SELIDBE U BEOGRADU I SRBIJI?

Kontaktirajte selidbe Beograd i naći ćemo najbolje rešenje za vašu selidbu ili prevoz.